small talk boy

počasí, politika, zprávy ... znáte to?

čtvrtek, října 02, 2008

San Fran: den druhy a treti

Jeste k pondelku bych dodal, ze Jack (Muj couchsurfer) me vzal do jakehosi San Francisskeho Cross (Hodne s rezervou). Meli dokonce nejake happy hour, takze veskere drinky za 2$ (Jako doma). Spolecne s nami byli jeste kamaradi Emily, Joe. Tak jsme zlehka pokalili, ja si dal dve pivka. Poresili jsme muziku. Sondoval jsem jestli znam nejake mistni kapely (znam! Deerhoof a John Vanderslice). Uspesny vecer. Jen ke konci jsem se trochu nudil. Joa si vyhledla jedna slecna, ale mela sebou kamaradku. Jack vubec nevahal a zachoval se jako spravny wingman a delal spolecnost te druhe. Nejvtipnejsi na tom bylo, ze Joe je momentalne pod vlivem knihy "Game", kterou vydal nejaky klucina, ktery absolvoval relity show, kde z obycejnych kluku se snazili udelal lvi salonu. Co mi Jack povidal, Joe si nemuze knihu vynachvalit.
Druhy den jsem na facebooku machroval, ze pucim kolo a pojedu Na golden Gate bridge. To jsem v zasade udelal, az n to, ze jsem vynechal to kolo :). Dostal jsem strach, ze me neco srazi, dojel jsem tam busem a v poklidu jsem si ho prosel (cca 60 minut).
Chytl jsem si bus, ktery me vzal trochu vic do centra. Ocitl jsem se u Fort Mason (Zni my to hrozne povedome, ale nemam tucha, co je to) Objevil jsem prijemnou cestu, ktera lemovala pobrezi az k turisticky vyhypovanemu Fisherman's Wharfu. Tam jsem si dal delikatni subway tunakovy sendvic (Naprosto unikatni tunak!) Koupil jsem si listek na Alcatraz a svezl takovou tou klasickou tramvajkou. Fakticky super. Bez Muni Passu bych za to zaplatil 5$. Svezl jsem se na Powell street a na Jackovu radu jsem si koupil simkartu do telefonu. Tymto vyvracim mytus, ktery se mi uz vycero lidi snazi vyvrat. Ano, Americke mobilni telefony opravdu taky pouzivaji simkarty. Zkusil jsem ji do sveho telefonu a funguje vyborne. Cenove to vyzde zhruba stejne jako u nas (S rozdilem, ze oni nedelaji cenovy rozdil mezi volanim na pevnou a na mobil).
Zacalo se smrakat, proto jsem v poklidnem tempu vyrazil na byt. Trochu jsem podcenil vzdalenosti a misto v 7 jsem dorazil v 7:45. Faux pa, ach jo.. Dostal jsem na vybranou z 3 moznych veceri – Sushi, Vietnamska kuchyne, indicka kuchyne. Rozhodl jsem se pro nejlevnejsi variantu, kterou byla Vietnamska. Objednal jsem si kureci a veprovy sendvic. Od klasickych evropskych se to lisilo snad jen atypickym vyberem zeleniny. Ale dobre. Jako dezert mi bylo dopuruceno vychodni specialita JoGo. To je velmi prozajicky zmrzlina z jogurtu. Mel jsem moznost si to necim ozdobit, bohuzel moje slovni zasoba nebyla dostatecna, takze jsem volil to jedine, co jsem umel anglicky – Gummy bears. Muzu rict, ze toho spise lituji.
Tento vecer uz jsme nic nepodnikali, protoze jsem byl k smrti unaveny.

Den 3
Prvni zastavkou byl Golden Gate Park, kde jsem zamiril do California Academy of Science. Je to uplne smoakin' hot expozice, ktero jeu otevreli teprve v sobotu. Ono to samo o sobe je jakysi bastard. Expozice je jakoby pod zastitou te akademie ved, ktera je autorem prevazne vetsiny vystavenych exponatu, verejne pristupna prehlidka vyzkoumaneho. Pragmaticky americky chytre.
Celou expozici se tahne motiv jakehosi ekologickeho apelu. Navic je podavano neuveritelne interaktivni formou, plnou nejruznejsich pristroju, sahadel, dotykovych display atd. Krome toho jsou tam jeste dve obri koule. V jedne je umely tropicky prales a v druhe planetarium. No a aby toho nebylo malo, v podzemi pod akademii je akvarium. Stravil jsem tam cele 3 hodiny a ani zdaleka se mi nepodarilo shlednout vsechno.
Druhym cilem byla Hippisacka zakladna Haight street. Uz jsem tou oblasti prochazel nekolikrat, ale vsudypritomni bezdomovci moc brousili moje nervy. Jack me ujistil, ze za bileho dne je to velmi prijemna a zasadni ctvrt. Upozornil me na velice dulezotou soucast San Francisske kultury. Thrift store culture. Jednoduse vysvetlim. Jelikoz San Francisco je druhe nejdrazsi mesto v USA, zije tu hodne bohsatych lidi. Ti obmenuji svul satnik velmi casto, takze zanovni a znackove veci konci vetsinou v Thrift storech (nebo taky Vintage tomu rikaji). Bud to jsem kramy opravdu otresne. Kde se ceny pohybuji od 5 do 10$ nebo kramky vychytralejsi, ktere obchazeji tyhle super levne a kupuji nejlepsi kousky, ktere prodavaji draz. Ja jsem zapadl do jednoho a nasel jsem naprosto genialni kosili od Diora za smesnych 22$. Parada.
Prosel jsem celou Haight street a v mexickem kramku jsem povecerel Schwarmu (podobne gyrosu, jen je to v pite, 10x palivejsi a 2x vetsi) Posledni staci bylo A.C.T. (American conservatory theatre) Hned zkraje jsem zjistil, ze hraji Stopparduv Rock'n'roll. Jen ceny listku byli dost vysoke (az 72$). Stavil jsem se na pokladne a zjistil, ze kdyz prijdu 2 hodiny pred predstavenim, dostanu 50% slevu. To mi prijde fair deal. Pravdepodobne tedy pujdu zitra do divadla.
Vecer byl ve znameni socialna. San Francissca komunita couchsurferu porada srazy kazdou stredu. Dorazilo zhruba 25 couchsurferu. Klasicky velika smesice lidicky ze statu, indove, korejci nebo japonci. Kolem 11 dav proridl. Specialne Jacka si vyhledla velmi slicna couchsurferka, ktera se napadne podobala slecne knightleyove. Po jejim odchodu Jack zavelel “hajdy domu”.

den 4

Dneska uz nemam muni pass, coz je na pytel. takze jdu pesky. zapadl jsem do kavarny na Fillmore a Eddy. Zapojil jsem laptop a pisu tyhle radky. usrkavam latte. Az dopiju (typuju 10 minut) budu pokracovat v chuzi do Downtown a pokusim se koupit muni pass na 1 den. Pak bych se chtel svezt tramvajkou na Lombrard street. (Nejvic klikata ulice sveta). Pokusim najit golden bakery, kterou mi Jack doporucil. Poobedam burrito v Mission District a projdu nejake dalsi thrift store. Kdyz bude cas, skaknu na Palahniakovo zalknuti, ktere zrovna vstoupilo do kin. No a vecer do toho divadla. Pak se konecne srazim nekde s holkama polkama. Prespime u Jacka. A zitra Viva la Los Ancheles!!! Ribbba!!!


!!! dulezite info !!!

Holky polky mi napsali, ze se nakonec rozhodli vubec neprijet. Naprosto nezodpovedne! Byly to vlastne ony kdo prisly s Kalifornii. Maji fakt velkou kliku, ze mam velkou penezni rezervu. Takhle mi vznikaji dalsi naklady (listek do LA a pravdepodobne do San Diega).
Muzu rict, ze me to docela nasralo. To je fakt absolutni drzost. No nic, takze celych 14 dni budu cestovat sam. Jupi (To je for)

M.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home